3. Tájékoztató fórum: Az első szakasz nyertes támogatás-igénylőinek bemutatása

A TOP-7.1.1-16-H-112-4 kódszámú „Közösségépítő civil tevékenységek támogatása" című TOP CLLD helyi felhívás első szakaszában nyertes támogatást igénylők bemutatása történt meg 2020. március 2-án, hétfőn az Agórában. Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjét követően Horváth Attiláné konzorciumvezető adta át a nyertes pályázóknak az erről szóló oklevelet.

A KözösségÉpítő Kecskemét Helyi Közösség még 2019-ben a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia megvalósítására négy TOP CLLD helyi felhívást tett közzé, melyek összesen 637,5 millió forint Európai Uniós támogatás igénybevételét teszik lehetővé Kecskeméten. A forrásokat pályázati eljárásban kiválasztott helyi projektek megvalósítására lehet felhasználni, melyből 387,5 millió forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), további 250 millió forint támogatást pedig az Európai Szociális Alap (ESZA) biztosít.

A HACS által meghirdetett felhívásokra 2019-ben 24 támogatási kérelem érkezett be a CLLD program konzorciumát vezető, a munkaszervezeti feladatokat ellátó Városi Szociális Közalapítványhoz.

A TOP CLLD ERFA forrásokra Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 3 támogatási kérelmet nyújtott be, melyek közül kettő kulcsprojekt volt.

Az önkormányzat a Széchenyivárosi Közösségi Ház kialakítására 127,5 millió forint, a Hunyadivárosi Közösségi Ház bővítésére 127,5 millió forint, a Kósa faluban a Számadó utca és Nyereg utca találkozásánál kialakítandó új játszótér építésére pedig 15 millió forint TOP CLLD forrást használhat fel hamarosan.

A 4. támogatott ERFA projekt kedvezményezettje a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft: a szervezet a Széchenyivárosi közösségi tér felújítására és kialakítására tervez felhasználni 117,5 millió forint TOP CLLD forrást.

Az ERFA projektekről a HACS Helyi Bíráló Bizottsága 2019. júliusában döntött, a támogatási kérelmeket pedig 2020. februárban az Irányító Hatóság is jóváhagyta. Így a beruházások megvalósítása tárgyú Támogató Okiratokat hamarosan kiállítják.

A CLLD programban rendezvények és szakmai programok megvalósítását a 2019. június 5-én meghirdetett TOP-7.1.1-16-H-112-4 kódszámú „Közösségépítő civil tevékenységek támogatása" című TOP CLLD helyi felhívás támogatja.

A 4. CLLD helyi felhívás 250 millió forint ESZA alapból biztosít vissza nem térítendő forrást, melyre 20 db helyi támogatási igényt nyújtottak be kecskeméti civil szervezetek 2019. október 15-ig.

A támogatást igénylő szervezetek kérelmeit a HACS alapító tagjai közül választott 5 fős Helyi Bíráló Bizottsága elbírálta, melynek során 16 támogatást igényelhető nyerte el az igényelt forrásokat a CLLD program keretében.

A most ünnepelt eredményes részvétel a pályázati folyamat fontos lépése, a helyi döntés az első forduló volt. A nyerteseknek most 30 napon belül kell a kérelmüket az EPTK rendszerében benyújtani (ez lesz a második forduló), a végső döntést pedig a kérelmekről az Irányító Hatóság fogja majd meghozni.

A második forduló benyújtási határideje a 16 helyben támogatottnak 2020 március 24.

A HACS tovább segíti a megkezdett úton a nyertes civil szervezeteket, melynek keretében 2020. március 4-én a kérelembenyújtás technikájáról, az EPTK rendszer használatáról kapnak gyakorlati képzést az érintettek a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. kecskeméti irodájában.

A nyertes civil szervezetek:

IDE kattintva megtekinthetik az eseményről szóló képgalériát!