Minisztériumi döntésre vár a széchenyivárosi közösségi ház kialakításának elkezdése

A KözösségÉpítő Kecskemét Helyi Közösség a napokban tartott konzorciumi ülést. Engert Jakabné alpolgármester és Horváth Attiláné konzorciumvezető felkérésére Németh Péter CLLD munkaszervezet vezető számolt be a konzorcium tagjainak a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia 2019. évi megvalósításáról, a már benyújtott helyi támogatási kérelmek helyzetéről, többek között a Széchenyi István Közösségi Ház komplex kialakításának jelenlegi állásáról.

Durván egy évvel ezelőtt, a Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Széchenyi István Közösségi Ház komplex kialakítása" című TOP-7.1.1-16-H-112-1 kódszámú TOP CLLD helyi felhívás. A kulcsprojekt célja a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzati tulajdonában álló, meglévő épület átalakítása Széchenyi István Közösségi Házzá. Olyan új közösségi térré a Széchenyivárosban, mely a fejlesztést követően a jelenleg is működő könyvtári ellátás mellett új közösségi terek használatát biztosítja a lakosság és helyi civil szervezetek részére az épületben.

A projektre 127.500.000 forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A Magyar Államkincstár már megállapította a pályázat jogosultságát, így a második fordulóban jelenleg a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága döntésére vár a projekt. A támogató okirat megérkezése után lesz módja a kecskeméti önkormányzatnak, hogy elkezdje a projekt megvalósítását.

A tényleges munka a procedúra befejezése után gyorsan megkezdődhet, hiszen a műszaki tervek már elkészültek és a hatósági engedélyek is rendelkezésre állnak.

A beruházáshoz kapcsolódóan megújul az épület előtti 5900 négyzetméteres park is. Az ezzel kapcsolatos munkák nem részei a helyi támogatási kérelemnek. Ezt a beruházást a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. végzi majd, az épület felújítási munkáival összehangolva. A gazdasági társaság a tervezett felújítás és átalakítás költségeit szintén a CLLD programból igényelte. A park középső részén színpad lesz, körülötte ülőfalakkal. A tervezők törekedtek arra, hogy a park a területre érkező, esetlegesen bármely fogyatékossággal rendelkező személy számára is bejárható legyen és a funkciók akadálymentesen elérhetőek legyenek. A vázlattervet korábban lakossági fórumon egyeztették a környéken élőkkel, a javaslatokat a további tervezés során figyelembe vették a szakemberek.